Priče iz života
Loše, bolje, sada je najbolje

Loše, bolje, sada je najbolje

13. februar 2015, Beograd

„Znaš kako je bilo!? Loše, bolje, sada je najbolje. Ja idem sve na bolje, a bolje od ovoga mi ne treba. Samo treba održavati, jer ipak je ovo veliki plac, ima deset ari“, uz osmeh govori Kurteši Erđan, jedan od korisnika projekta „Sagradimo dom zajedno“. Kada je došao sa Kosova, Erđan je želeo jedno. Da ima svoj dom. Kao interno raseljeno lice, životni put ga je iz Roma mahale u Kosovskoj Mitrovici doveo u Beograd. Najpre, u nehigijensko naselje Belvil, a potom i u novoformirano naselje Makiš 2.

Najsrećniji smo što imamo prozore i vrata

Najsrećniji smo što imamo prozore i vrata

18. avgust 2014, Beograd

Neat i Danijela su skoro završili ugradnju građevinskog materijala u svoju kuću u Surčinu. Oni su jedna od jedanaest porodica koje dobijaju podršku Evropske unije, putem projekta „Sagradimo dom zajedno“ da rekonstruiše sopstvenu imovinu, a ukupno 170 porodica koje su prethodno živele u nehigijenskim naseljima treba da dobije trajno stambeno rešenje.

Jedva čekam da mi dođu gosti

Jedva čekam da mi dođu gosti

16. jul 2014, Bačko Petrovo Selo

Desanka Kazić nas je dočekala nasmejana na kapiji dvorišta svog novog doma. „Hajde, hajde, dobro došle, evo stavljam kafu... sedite tu ispod vinove loze“, pokazuje na uredan trem ispred kuće. „Jutros sam bila poranila na pijacu, znam da dolazite, pa da nabavim pre vrućine“.

Bolje od kuće, gde ćeš?

Bolje od kuće, gde ćeš?

14. maj 2014, Beograd

U svojoj 24. godini, Emran Emini je jedini hranilac svoje četvoročlane porodice. Počeo je da radi kada je imao samo 13 godina, na gradilištima kao „fizikalac“ i kao čistač u nekoliko beogradskih javnih komunalnih preduzeća. Kaže da ne može da završi osnovnu školu zato što mora da radi. Uprkos svom teškom životu, Emran je razdragan,  veseo i pun optimizma.

© Sagradimo dom zajedno, 2014. Sva prava zadržana.