Dve porodice od danas u novim domovima

29. april 2014, Bačko Petrovo Selo

Dve porodice, stanovnici naselja Makiš 1 i Makiš 2, su se danas preselile u svoje nove domove u Bačkom Petrovom Selu i na taj način trajno rešile stambeno pitanje.  Za svaku porodicu organizovan je prevoz do novog mesta stanovanja i prevoz lične imovine, a u narednom periodu će se obezbediti i osnovni kućni aparata (frižider, veš mašina i šporet na drva). Porodice su dobile graÄ‘evinski materijal, kako bi odmah po preseljenju započele radove na rekonstrukciji  kupljenih seoskih kuća. Tokom sledeće nedelje, organizovaće se selidba još jedne porodice.

„Spasila sam se sad kad imam svoju kuću! Moja braća nisu htela da mi dolaze u posetu ovde, jer nisu mogli da gledaju u kakvim uslovima živim. Sad kad sam dobila  svoju kuću, braća su rekla da odmah dolaze da mi pomognu oko sreÄ‘ivanja i useljenja“, rekla je Desanka Kazić.

Žaklina Jašarević, do juče stanovnica naselja Makiš 1, pozdravljajući se sa komšijama sa kojima je delila „ i dobro i zlo“ pet godina, takoÄ‘e se preselila istog dana kada i Desanka.  „Presrećna sam, ovo je moj najlepši dan, najzad sam svojim sinovima i sebi obezbedila kuću,  naš novi dom“ – rekla je Žaklina, ne skrivajući suze radosnice na putu do Bačkog Petrovog Sela.

Evropska unija obezbedila je 3,6 miliona evra za trajna stambena rešenja za do 170 romskih porodica koje su prethodno živele u nehigijenskim naseljima u Beogradu, putem projekta Sagradimo dom zajedno. Ukupno 48 porodica odlučilo je da živi u seoskim kućama, 111 će živeti u socijalnim stanovima, dok će jedanaest porodica dobiti podršku da rekonstruiše svoju imovinu. Do sada je posredstvom projekta kupljeno šest kuća, dok se kupovina ostalih očekuje u narednim mesecima.

Text Print
© Sagradimo dom zajedno, 2014. Sva prava zadržana.