Mislila sam da je ovo neki san
1/1

Mislila sam da je ovo neki san

15. jun 2015, Beograd

Petočlana porodica Mile Jovanović (45) se krajem maja 2015. uselila u trosoban stan u Orlovskom naselju. Suprug Ismailj Gaši (46), ćerke Sibela (7) i Elmedina (3) i sin Ervin (5), ne skrivaju radost što konačno mogu da ostvare, kako sami kažu, „neki normalan život“.

„Kada sam ušla prvi put u stan – šokirala sam se. Mislila sam da je ovo neki san. Živeli smo u Jabučkom Ritu, u jednom kontejneru, u jednoj sobi, nas pet. Napolju je bila voda, napolju kupatilo. A tek kad smo bili u Belvilu! Skupljali smo kišnicu da bismo prali veš. Kad sam bila trudna sa Sibelom, skočio mi je pacov na stomak jednom“ seća se Mila.

Milina porodica je jedna od 12 koja se 26. maja uselila u socijalne stanove, koji su izgrađeni u okviru projekta „Sagradimo dom zajedno“ koji finansira Evropska unija sa 3,6 miliona evra, a sprovodi Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS) u partnerstvu sa Gradom Beogradom.

„Ja sam domaćica, u kući sam. Sad mi mnogo znači što imam i veš mašinu da pere, imam frižider i šporet. A nema šta ni da se prlja – sve je novo, sve da radiš i da pevaš!“, dodaje Mila sa osmehom na licu.

Sve porodice koje su dobile stanove na korišćenje u Orlovskom naselju potpisale su ili ugovor o socijalnom stanovanju ili o socijalnom stanovanju u zaštićenim uslovima, kao novom modelu stanovanja za romsku populaciju, koji je prvi put kroz projekat uveden u sistem socijalne zaštite Grada Beograda.

„Svako veče brišemo hodnike u zgradi. Zaključavamo vrata. Imamo veliku volju da nam bude lepo ovde“ kaže Mila.

Milin suprug Ismailj ima kolica, koja mu koriste za prikupljanje sekundarnih sirovina. „Kao hobi, sviram harmoniku, sam, ovde u stanu. Učim i malog (sina) da svira, ali teško mu ide“, smeje se Ismailj.

Milina i Ismailjeva porodica raduje se boljem životu. „Imaš srce da radiš sve za kuću. Sad možemo da budemo kao svi ljudi“, zaključuje Mila.

Text Print
© Sagradimo dom zajedno, 2014. Sva prava zadržana.