Ambasador Evropske unije uručio romskim porodicama ključeve za korišćenje 12 socijalnih stanova

26. maj 2015, Beograd

Ambasador Evropske unije u Republici Srbiji Majkl Davenport i gradonačelnik Grada Beograda Siniša Mali uručili su danas romskim porodicama ključeve i ugovore za  korišćenje 12 socijalnih stanova u Orlovskom naselju. Zgrada  za socijalno stanovanje izgrađena je u okviru projekta „Sagradimo dom zajedno“ koji finansira Evropska unija sa 3,6 miliona evra, a sprovodi Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS) u partnerstvu sa Gradom Beogradom.

„Jedan od prvih preduslova u unapređenju položaja bilo koje zajednice je ostvarivanje prava na stanovanje. Novi domovi, koje danas 12 porodica sa 58 članova  dobija, neophodan su uslov za dalje poboljšanje kvaliteta njihovog života, kao i uspešnu integraciju u društvo, “ rekao je ambasador Devenport.

Izgradnja zgrade u Orlovskom naselju je trajala 180 dana i završena je sredinom januara 2015. godine, u predviđenom roku, dok je Grad Beograd obezbedio dozvole za gradnju i povezivanje zgrade na infrastrukturne priključke. Ukupna vrednost donacije EU za zgradu u Orlovskom naselju iznosi oko 270.000 evra.

„Obaveza Grada bila je da obezbedi normalne uslove za život, a do kraja godina ukupno 68 porodica useliće se u nove stanove. Evropska unija je, osim sredstava za izgradnju, uložila i veliki napor da se ovaj projekat sprovede, na čemu sam veoma zahvalan“,rekao je gradonačelnik Grada Beograda Siniša Mali.

„U ime svih porodica, hvala Gradu Beogradu, Evropskoj uniji i UNOPS-u što ste nam omogućili useljavanje u ovu zgradu“, rekao je Bekim Gaši, čija se petočlana porodica danas uselila u stan.

Socijalno stanovanje u zaštićenim uslovima kao novi model socijalnog stanovanja romsku populaciju uvedeno je po prvi put kroz ovaj projekat u sistem socijalne zaštite Grada Beograda. Ovo je važan doprinos ovog projekta za naredne projekte i inicijative u ovoj oblasti.

Projekat „Sagradimo dom zajedno“ ima za cilj da obezbedi adekvatna stambena rešenja za 170 romskih porodica iz Beograda obuhvaćenih aktivnostima raseljavanja iz neformalnih naselja.  Uz 12 porodica koje su se danas uselile u stanove, stambeno rešenje je obezbeđeno do sada za 49 romskih porodica koje su renovirale sopstvenu imovinu ili žive u seoskim domaćinstvima.

„Bahtimasa ane tumare neve khera! (Srećno u vašim novim domovima)“, poželeo je ambasador Devenport porodicama.

Text Print
© Sagradimo dom zajedno, 2014. Sva prava zadržana.