Kupljeno 14 seoskih kuća
1/3

Kupljeno 14 seoskih kuća

21. januar 2015, Beograd

Od avgusta 2014. do kraja januara 2015. godine, 14 porodica koje su korisnice projekta „Sagradimo dom zajedno” su postale vlasnice seoskih domaćinstava, a nakon preseljenja dobile su građevinski materijal za rekonstrukciju kuća i osnovni komplet bele tehnike - šporet na drva, frižider i veš mašinu. Do sada je uz finansijsku podršku Evropske unije ukupno kupljeno 39 domaćinstava za korisnike projekta.

Kako bi se doprinelo daljem socijalnom uključivanju i ekonomskom osnaživanju romskih porodica u novim sredinama, dodeljena im je i oprema i mašine za dohodovne aktivnosti. Porodice su u skladu sa sopstvenim potrebama vršile odabir opreme koja bi trebalo  da im omogući ostvarenje prihoda za život. Imajući u vidu seosko okruženje u kojem žive, ali i iskustvo ranijih poslova, širok je opus mašina, opreme i alata za koji su se porodice odlučile. Bilo je onih koji su se opredelili za motokultivatore sa prikolicom, drobilice, motorne testere, bušilice, obične i digitalne aparate za varenje. Takođe, nabavljene su i motike, pijuci, ašovi i kolica kako bi se obrađivala bašta u novim domaćinstvima.

U okviru projekta „Sagradimo dom zajedno”, koji finansira Evropska unija sa 3,6 miliona evra,  do 170 porodica koje su prethodno živele u neformalnim naseljima u Beogradu će dobiti trajno stambeno rešenje u seoskim domaćinstvima, socijalnim stanovima ili će im biti obezbeđena podrška za rekonstrukciju sopstvene imovine.

Text Print
© Sagradimo dom zajedno, 2014. Sva prava zadržana.