Poseta zvaničnika Evropske komisije porodicama u Bačkom Petrovom Selu
1/2

Poseta zvaničnika Evropske komisije porodicama u Bačkom Petrovom Selu

16. oktobar 2014, Bačko Petrovo Selo

Generalni direktor Evropske komisije  za politiku proširenja  za  Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Srbiju i Kosovo,  Žan Erik Pake (Jean Eric Paquet),  posetio je tri porodice koje su u okviru projekta „Sagradimo dom zajedno” postale vlasnice seoskih domaćinstava u Bačkom Petrovom Selu. Projekat finansira Evropska unija sa 3.6 miliona evra, i on ima za cilj da obezbedi trajna stambena rešenja za porodice Roma koje su živele u neformalnim naseljima u Beogradu. Osim otkupa seoskih kuća, projekat nudi porodicama mogućnost stanovanja u socijalnim stanovima ili rekonstrukciju sopstvenih kuća.

„Prija mi ovaj mir ovde, mnogo je bolje nego u Beogradu, gde je uvek bila velika gužva”, opisao je svoje prve utiske Elvis Bajrami, koji se sa suprugom Eljfete i sedmoro dece preselio početkom septembra u Bačko Petrovo Selo.

Desanka Kazić je objasnila Pakeu kako je tekla ugradnja građevinskog materijala, koji je dobila posredstvom projekta. „U početku je bilo baš teško, ali su mi pomogli brat i komšije. Sada je super” rekla je ona.

Porodice koje se sele u seoska domaćinstva dobijaju neophodan materijal za rekonstrukciju odabranih kuća, kao i mašine ili alat koji mogu da koriste za sticanje prihoda.  Sve porodice koje su obuhvaćene projektom dobijaju šporet na drva, mašinu za pranje veša i frižider.

Text Print
© Sagradimo dom zajedno, 2014. Sva prava zadržana.