Novi dom i budućnost za dve porodice u opštini Plandište

17. novembar 2017, Beograd

Dvanaest članova porodica Arbena i Ardiana Gašija prvi su korisnici druge faze projekta „Sagradimo dom zajedno“, koji su se preselili u seoska domaćinstva u Starom Lecu, u opštini Plandište. Njihove nove kuće kupljene su zahvaljujući podršci Evropske unije koja će, ovim projektom, obezbediti trajna stambena rešenja za 44 romske porodice koje trenutno žive u kontejnerskim naseljima u Beogradu.

„Još ne mogu da dođem sebi, kao da sam u snu“, priča uzbuđeno Nevrija Zitkova, supruga Arbena Gašija. „Devet godina smo živeli u Belvilu bez vode i struje, šest godina u kontejneru u Makišu, a sada konačno imamo svoj dom. Ovo je naša kuća i naša budućnost. Sada znam zašto živim, jer sam konačno obezbedila decu“, objašnjava Nevrija.

Pored prevoza članova porodice i njihovih ličnih stvari i pokućstva, obezbeđen je i osnovni komplet bele tehnike (frižider, šporet i veš mašina), kao i paket građevinskog materijala za popravke na kućama koje će unaprediti uslove stanovanja. Nakon što odluče čime će se baviti u novim sredinama, porodice će, u okviru podrške procesu socijalnog uključivanja i ekonomskog osnaživanja, dobiti opremu ili mašine za privređivanje.

 „Meni je ovo kao san, ne mogu da verujem. Zahvalan sam mnogo Evropskoj uniji, jer konačno imamo novu kuću i nadam se da ćemo u njoj živeti vekovima. Kuća je bogatstvo za čoveka“, podelio je svoje utiske Ardian Gaši.

Ukupna vrednost druge faze projekta „Sagradimo dom zajedno“, koji traje od marta 2017. do februara 2019. godine, iznosi 1,5 miliona evra i obuhvata izgradnju zgrade za socijalno stanovanje u Beogradu za 22 porodice, dok će za isti broj porodica biti kupljena seoska domaćinstva i omogućena njihova obnova.

U okviru prve faze projekta „Sagradimo dom zajedno“, za koju je Evropska unija izdvojila 3,6 miliona evra, izgrađene su tri zgrade za socijalno stanovanje za 59 porodica, kupljena su seoska domaćinstva za 41 porodicu, dok je deset porodica dobilo podršku u rekonstrukciji svojih domova. Oba projekta realizuje Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS) u saradnji sa Gradom Beogradom.  

Text Print
© Sagradimo dom zajedno, 2014. Sva prava zadržana.