Potpisan Memorandum o razumevanju za sprovođenje projekta unapređenja stanovanja Roma uz podršku EU

10. maj 2017, Beograd

Zamenik gradonačelnika Beograda Andreja Mladenović i šef Kancelarije Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS) Grem Tindal potpisali su danas Memorandum o razumevanju između Grada Beograda i UNOPS-a koji definiše nadležnosti u sprovođenju druge faze projekta „Sagradimo dom zajedno“ za unapređenje uslova stanovanja Roma, koji finansira Evropska unija.

„Odlučni smo da sarađujemo sa našim prijateljima iz Ujedinjenih nacija i Evropske unije, koji su pomogli da se brojne romske porodice stambeno zbrinu i uđu u program socijalizacije“, rekao je zamenik gradonačelnika Beograda Andreja Mladenović, i dodao: „Na taj način smo pokazali da zajedno brinemo o najugroženijima“.

Kroz ovu fazu projekta, EU je izdvojila 1,5 miliona evra za obezbeđivanje stambenih rešenja za 50 romskih porodica koje žive u mobilnim naseljima u Beogradu.

 „Evropska unija veoma je posvećena stambenom zbrinjavanju Roma, a pronalaženje rešenja za problem njihovog stanovanja jeste deo puta evrointegracija Srbije“, rekao je šef I sektora operacija u Delegaciji Evropske unije u Republici Srbiji Nikolas Bizel.

Memorandumom o razumevanju precizira se okvir saradnje službi Grada Beograda - Sektretarijata za socijalnu zaštitu i Direkcije za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda - i UNOPS-a. U okviru ovog projekta, Grad Beograd odgovoran je za obezbeđivanje lokacije za izgradnju objekta za socijalno stanovanje, svih dozvola i saglasnosti, priključaka na infrastrukturu, kao i za vođenje postupka izbora korisnika.

„Kroz ovaj projekat biće izgrađena jedna zgrada za 23 porodice, dok će za do 27 porodica biti omogućena kupovina i obnova seoskih domaćinstava“, rekla je gradska sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević.

UNOPS je zadužen za izgradnju i opremanje socijalnih stanova, kupovinu seoskih domaćinstava, sprovođenje konsultacija sa korisničkim porodicama, i organizaciju i sprovođenje njihovog preseljenja u nove domove, u skladu sa međunarodnim standardima poštovanja ljudskih prava.

 „Ovaj projekat je veoma važan i zato što je, razvijajući i primenjujući metodologije za socijalno stanovanje najosetljivijih društvenih grupa, u fokus stavio ljudska prava“, rekao je šef Kancelarije Ujedinjenih nacija za projektne usluge u Srbiji Grem Tindal. „Verujem da će dobra praksa koju smo uspostavili tokom prve faze omogućiti uspešnu saradnju u daljim aktivnostima“, dodao je Tindal.

Tokom prve faze projekta „Sagradimo dom zajedno“, koju je Evropska unija finansirala sa 3,6 miliona evra, izgrađene su tri zgrade za socijalno stanovanje za 59 porodica, kupljena su seoska domaćinstva za 41 porodicu, dok je deset porodica dobilo podršku u rekonstrukciji svojih domova.   Druga faza projekta počela je marta 2017. godine i trajaće dve godine. 

Text Print
© Sagradimo dom zajedno, 2014. Sva prava zadržana.