Ambasador Evropske unije uručio porodicama ključeve za korišćenje 32 socijalna stana u Mislođinu

28. april 2016, Beograd

Ambasador Evropske unije u Republici Srbiji Majkl Davenport i sekretarka Sekretarijata za socijalnu zaštitu Grada Beograda Nataša Stanisavljević uručili su romskim porodicama ključeve i ugovore za korišćenje 32 socijalna stana u Mislođinu. Zgrada za socijalno stanovanje izgrađena je u okviru projekta „Sagradimo dom zajedno“, koji je finansirala Evropska unija sa 3,6 miliona evra, a sprovela Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS) u partnerstvu sa Gradom Beogradom.

„Čast mi je što Evropska unija može da pomogne i da sarađuje sa Gradom Beogradom na iznalaženju trajnog rešenja za ove porodice. Kroz projekat „Sagradimo dom zajedno”, a koji realizujemo sa Gradom Beogradom i UNOPS-om, do sada je ukupno 110 porodica rešilo svoje stambeno pitanje“, rekao je ambasador Davenport i dodao da je Evropska unija obezbedila sredstva kako bi i ostalih 50 porodica dobilo siguran krov nad glavom.

Izgradnja zgrade u Mislođinu je završena u predviđenom roku, dok je Grad Beograd obezbedio dozvole za gradnju i povezivanje zgrade na infrastrukturne priključke. Ukupna vrednost donacije Evropske unije za zgradu u Mislođinu iznosi oko 575.000 evra.

„Ovaj projekat je jedan od najprioritetnijih za Grad Beograd i u okviru njega uspeli smo da zbrinemo više od 110 romskih porodica za dve godine. Prošle godine svoj dom je dobilo 12 porodica u Orlovskom naselju na opštini Zvezdara, zatim 15 porodica u Jabučkom Ritu na Paliluli i sada useljavamo 32 porodice u Obrenovcu. Ovo pokazuje kako Grad Beograd radi na inkluziji Roma i koliko smo bili posvećeni ovom projektu. Pored ovoga, Grad Beograd preduzeo je sve korake kada je u pitanju obrazovanje i ostvarivanje prava iz oblasti socijalne i zdravstvene zaštite, kao i izrade ličnih dokumenata“, rekla je Nataša Stanisavljević.

Predsednik Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine, Vitomir Mihajlović, je u ime Saveta zahvalio Gradu Beogradu, predsedniku opštine Obrenovac, kao i građanima naselja Mislođin koji su imali želju da žive zajedno sa pripadnicima romske nacionalne zajednice, a posebno Delegaciji Evropske unije na uloženim sredstvima. On je istakao da su posle mnogo godina čekanja, pripadnici romske zajednice dobili ove savremene stanove koji bi trebalo da omoguće, pre svega njihovoj deci, ravnopravne uslove za život, koje imaju i drugi građani Srbije.

„Želeo bih da se u ime svih porodica zahvalim Gradu Beogradu, Evropskoj uniji i UNOPS-u što su nam dali ove stanove“, rekao je Ivica Bančić, čija se četvoročlana porodica uselila u stan.

Kroz projekat „Sagradimo dom zajedno“, socijalno stanovanje u zaštićenim uslovima, kao novi model socijalnog stanovanja za romsku populaciju, uvedeno je po prvi put u sistem socijalne zaštite Grada Beograda, što je važan doprinos ovog projekta za naredne projekte i inicijative u ovoj oblasti.

Text Print
© Sagradimo dom zajedno, 2014. Sva prava zadržana.