Najsrećniji smo što imamo prozore i vrata
1/1

Najsrećniji smo što imamo prozore i vrata

18. avgust 2014, Beograd

Neat i Danijela su skoro završili ugradnju građevinskog materijala u svoju kuću u Surčinu. Oni su jedna od jedanaest porodica koje dobijaju podršku Evropske unije, putem projekta „Sagradimo dom zajedno“ da rekonstruiše sopstvenu imovinu, a ukupno 170 porodica koje su prethodno živele u nehigijenskim naseljima treba da dobije trajno stambeno rešenje.

„Bili smo mnogo srećni kad je stigao materijal. Odmah smo počeli da radimo. To je bilo kao neka radna akcija – on zna da zida, ja da malterišem, onaj gletuje,“ priča Neat Gaši.

Bilo je potrebno četiri i po meseca da se ugradi sav materijal. „Prvo smo postavili prozor naopačke, onda gledamo u njega... vidimo nešto ne valja... i hajde opet,“ smeje se on.

Danijela se seća ledenih zima, kada su otvore na kući zatvarali sunđerom i kada su često vodili decu kod lekara zbog jakih prehlada. „Celu noć smo sedeli da bismo ložili deci. Da im bude toplo. A pošto nemamo vodu ovde, ponekad smo topili sneg, kad nismo mogli da koristimo komšijinu česmu. Stavimo sneg u korito i čekamo.“

U okviru projekta „Sagradimo dom zajedno“ predviđeno je da se Gašijevima iskopa bunar, koji će deliti sa dve komšijske porodice. Tada će oni priključiti i belu tehniku koja im je takođe isporučena putem projekta. Projektni tim pruža i nadzornu i savetodavnu podršku u toku radova, i obezbedio je pravnog savetnika za potrebe legalizacije imovina.

Ćamila je najstarija od petoro dece koje Neat i Danijela imaju. „Kad stignem iz škole, prvo jedem hleba, malo se igram, pa radim domaći. Sad mi dolaze drugarice, igramo se doktorke, onda jednu igru kad moramo da ćutimo 15 minuta, pa se smejemo, igramo čoček... Volim da imam moju sobu, sa mojom sestrom. “ I drugarice su se radovale sa Ćamilom dok se kuća završavala. „Kažu mi, nek je sa srećom izgradnja. “

„Najlepše je što smo dobili prozore i vrata. Sad nema gde da duva, radostan je Neat.“ „Ma, svi smo srećni zbog kuće.“

Text Print
© Sagradimo dom zajedno, 2014. Sva prava zadržana.