Četiri porodice dobile kuće u Novom Bečeju, Starom Lecu i Bačkom Gradištu

23. maj 2018, Beograd

Porodice Hiseni, Beriša-Kamber, Veselji i Kurteši sa ukupno 32 člana domaćinstava, meÄ‘u kojima je 17-oro dece, preselile su se prošlog meseca u svoje nove domove u Novom Bečeju, Starom Lecu i Bačkom Gradištu, koje su dobile zahvaljujući pomoći Evropske unije kroz drugu fazu projekta „Sagradimo dom zajedno“.

Kroz projekat, koji za cilj ima da obezbedi trajna stambena rešenja za 44 romske porodice koje trenutno žive u kontejnerskim naseljima u Beogradu, sredstvima Evropske unije kupljena su seoska domaćinstva za ove četiri porodice, obezbeÄ‘en je materijal za rekonstrukciju kupljenih kuća, nabavljeni su paketi bele tehnike (šporeti, frižideri i veš mašine) i organizovan prevoz članova porodica, njihovih ličnih stvari i pokućstva.

 

Petočlana porodica Hiseni sa troje dece, dobila je dom u Novom Bečeju, gde će njihova deca uskoro krenuti u školu.

„Konačno imamo svoju kuću i presrećni smo, jer godinama čekamo svoj krov nad glavom“, rekla je Tanja Hiseni.

 

Samohrana majka Mevljude Kurteši sa šestoro maloletne dece preselila se u Bačko Gradište, da bi bila bliže roÄ‘acima koji tu žive sa svojim porodicama.

„Postoji li nešto lepše od sopstvene kuće, a sada je konačno imamo“, kaže Mevljude.

 

Druga faza projekta „Sagradimo dom zajedno“, koji traje od marta 2017. do februara 2019. godine, obuhvata izgradnju zgrade za socijalno stanovanje u Beogradu za 22 porodice, dok će za isti broj porodica biti kupljena seoska domaćinstva i omogućena njihova obnova, a do sada su novi domovi obezbeÄ‘eni za 12 korisničkih porodica sa 76 članova, od kojih je 38 žena i 38 muškaraca.