Poseta Grete Faremo - podsekretarke Ujedinjenih nacija i direktorke UNOPSa

9. mart 2015, Beograd

Podsekretarka Ujedinjenih nacija i direktorka Kancelarije Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS) Grete Faremo, nakon sastanka sa prvim potpredsednikom Vlade Republike Srbije i ministrom spoljnih poslova Ivicom Dačićem, izrazila je zahvalnost na odličnoj saradnji sa Vladom Republike Srbije kao i na donatorskoj podršci za realizaciju razvojnih projekata u zemlji.

„UNOPS je uvek usredsreÄ‘en na uspešnu realizaciju postavljenih ciljeva. Mi smo specijalizovana agencija u oblastima upravljanja projektima, infrastrukture i nabavki. U Srbiji, naši lokalni stručnjaci primenjuju  meÄ‘unarodne standarde. To je dokazano dobra kombinacija. Trenutno radimo na šest projekata čija vrednost prelazi 45 miliona evra. Samo kroz projekat sanacije štete majskih poplava, uspeli smo da renoviramo 19 škola i omogućili da 12.000 dece na vreme počne da pohaÄ‘a nastavu. Renovirali smo preko 300 privatnih kuća“, izjavila je Grete Faremo.

„Želim da se zahvalim, u ime Srbije, UNOPSu i Ujedinjenim nacijama na pomoći koju su pružile, a posebno u teškom periodu sanacije štete od poplave. Uskoro očekujemo potpisivanje sporazuma o statusu UNOPSa u Srbiji, što će definisati našu dugoročnu saradnju“, rekao je ministar Dačić.

Osim programa Pomoći Evropske unije Srbiji u sanaciji posledica poplava, UNOPS implementira i program Evropski PROGRES koji ima za cilj razvoj 34 nedovoljno razvijene opštine na jugoistoku i jugozapadu zemlje, kao i projekte koji podstiču inkluziju ranjivih zajednica.

Faremo je izrazila rešenost UNOPSa da nastavi da pruža podršku Vladi Srbije u realizaciji reformi tokom evropskih integracija, uz finansijsku pomoć Evropske unije, Vlada Švajcarske, Francuske, Norveške, Kanade i Velike Britanije.

„Ja ću uvek s posebnom pažnjom gledati i osluškivati Srbiju. Kao Norvežanka, imam posebne veze sa Srbijom jer moj otac je učestvovao u izgradnji Norveške kuće u Gornjem Milanovcu, simbola norveško-srpskog prijateljstva“, rekla je Faremo.

Tokom svoje prve zvanične dvodnevne posete Srbiji, Faremo će se sastati sa visokim zvaničnicima Vlade i sa donatorima projekata koje u Srbiji implementira UNOPS, a posetiće i Poljoprivredno-hemijsku školu u Obrenovcu koja je renovirana nakon poplava.